Artykuły, 07.07.2016

Jak zrealizować swoje marzenia? Czyli dieta, zdrowe odżywianie, przepisy kulinarne – KucharzSam

Pisałam już o tym jak wyglądał startup sprint i jak bardzo zmotywowali i zainspirowali mnie ludzie biorący w nim udział. Chciałam Wam opowiedzieć historię jednego z teamów – zwycięskiego projektu – kucharzsam.pl.
Projekt, to przede wszystkim ludzie, którzy za nim stoją. Zmotywowani i zdeterminowani ludzie, nastawieni na realizację swoich marzeń. Tak właśnie postrzegam Sebastiana Drzewoszewskiego i Michała Izydorczyka, którzy jak dla mnie mogą być inspiracją dla wszystkich, którzy mają własne super pomysły i powinni je realizować.

13617586_1352869944743097_908661320_n

 

Skąd taki pomysł?

SD: Trochę z pasji do gotowania i trochę ze zwykłej oszczędności czasu. Widzimy że ludzie wolą spędzać swój wolny czas z rodziną i przyjaciółmi niż w podróży po mieście i sklepowych kolejkach – na zachodzie ezakupy to standard i u nas też widać te zmiany. Coraz częściej korzystamy ze sprzedaży internetowej, dlatego frisco, alma24, sklepy spożywcze tak pięknie się rozwijają. Pojawia się jednak problem zaufania, no bo jaką mam pewność że pani w markecie wybierze takie warzywa i owoce jakie sami byśmy wybrali robiąc zakupy?  Kolejna rzecz jest czysto praktyczna – pieczywo kupujemy w ulubionej piekarni, mięso u zaprzyjaźnionego masarza, a owoce i warzywa na ryneczku, czyli dużo jeżdżenia i pakowania. Potrzebne jest rozwiązanie bardziej osobiste, indywidualne i tutaj jesteśmy my.

 

Co to jest KucharzSam?

MI: KucharzSam to zdrowe i smaczne gotowanie z dostawą do domu. W zespole mamy dietetyka, produkty kupujemy od lokalnych rolników, a zbilansowane kalorycznie i odżywczo przepisy kulinarne tworzymy od podstaw albo prosimy o pomoc zaprzyjaźniony blog kulinarny. Co dostajemy jako klienci? Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania od 3 do 6 posiłków dziennie (w zależności od wybranej diety) razem z kolorowymi przepisami do wygodnej nauki gotowania. To trochę jak catering dietetyczny, tylko sporo taniej, zdrowiej i do przygotowania samemu, dzięki czemu jesteśmy pewni jakości wykorzystanych produktów i w każdym tygodniu poznajemy kilka nowych dań. Dodatkowo, oszczędzamy nawet kilka godzin tygodniowo, ponieważ nie musimy już samemu robić zakupów, a przygotowanie posiłków na cały dzień zabiera około 60 minut. Na naszej stronie wkrótce pokażą się wszystkie dostępne diety (www.kucharzsam.pl), w tej chwili do wyboru są dania wegetariańskie, mięsne , dieta bez obiadu dla jedzących na mieście oraz dieta personalna dla bardzo wybrednych. Wszystkie w różnych wariantach kalorycznych, czyli jest zarówno dieta odchudzająca, zbilansowana optymalnie oraz dla łasuchów. KucharzSam to trzy podstawowe korzyści: zdrowe odżywianie, dieta oraz smaczne przepisy kulinarne.

 

Co dał wam udział w Startup Sprint Łódź?

SD: To był ekscytujący weekend, powiedziałbym że nawet rewolucyjny w skutkach. Przez trzy dni odbijaliśmy nasz pomysł od wielu wspaniałych osób z całej Polski w trakcie zorganizowanych sesji mentorskich. Dostaliśmy dużo pozytywnych opinii oraz dużo wskazówek które skrzętnie wynotowaliśmy i wprowadzamy do projektu. Mieliśmy szczęście, bo było kilka osób z Warszawy i namówiliśmy ich na próbne zestawy KucharzSam, chociaż z dumą przyznaję że nie zawsze było to trudne zadanie (haha).

 

Wygraliście Sprint, co dalej z projektem?

SD: Ruszył z kopyta, Startup Sprint Łódź zrobił świetną promocję wydarzenia. Dostajemy maile i telefony od osób z Warszawy które chcą przetestować usługę jak już będzie dostępna. Według planu ruszamy we wrześniu, ale już w sierpniu, wśród wybranych osób, będziemy testować różne ceny, przepisy, logistykę. Wszystkich odważnych zapraszam do zgłoszenia się do nas – można zostawić swój adres mailowy na www.kucharzsam.pl. Oprócz tego, rozmawiamy z inwestorami i funduszami – KucharzSam to projekt skierowany do klienta masowego i będzie potrzebował pieniędzy na rozwój. Szukamy kogoś kto nie tylko wniesie do projektu swoje doświadczenie, ale też kto będzie dzielił z nami wizję rozwoju KucharzaSam, a wizja ta wydaje się naprawdę niewiarygodna przy pierwszym spotkaniu (haha).

 

Do kogo kierowana jest ta usługa?

MI: Dla każdej osoby, która chce zdrowo się odżywiać, nie spędzając czasu na zakupach i porcjowaniu składników. KucharzSam to naprawdę rozsądne rozwiązanie i jednocześnie sposób na zdrowe, ekologiczne gotowanie.

 

Jaka jest wizja projektu?

SD: 67% osób w Polsce gotuje w domu (Homo Homini), ponad 60% uznaje gotowanie za kluczowe dla zdrowia, 45% stara się sięgać po produkty ekologiczne (TNS Polska). Frisco.pl w zeszłym roku szacowało polski rynek e-żywności na 400-500 mln zł, a teraz mówimy o ponad 1,1 mld zł w roku 2017. Możliwe, że stoimy w przededniu ogromnego trendu i to będzie dla nas wspaniała wiadomość, ale teraz koncentrujemy się na praktycznych wyzwaniach, a właściwie jednym najważniejszym – powtarzalnej jakości. KucharzSam to wymagający projekt pod względem logistycznym, ponieważ żywność musi dotrzeć do naszego klienta w nienaruszonym stanie, inaczej zwyczajnie zrezygnuje z dalszych zakupów. Zaczynamy w Warszawie i to właśnie tutaj w stolicy musimy zbudować fundament pod inwestycje i otwarcie się na resztę kraju. Budujemy na skale, jak w przypowieści.

 

Czy macie już kompletny zespół?

MI: Dobrych ludzi nigdy za mało 🙂 Zapraszamy do kontaktu wszystkie osoby chętne do podjęcia współpracy. Pracy jest bardzo dużo i nawet jeżeli nie w tej chwili, to każdy kontakt jest dla nas wartościowy w perspektywie czasu. Na teraz potrzebujemy kogoś z oryginalnym, dobrym smakiem do pracy kreatywnej przy przepisach kulinarnych, najlepiej z doświadczeniem jako szef kuchni.

Buduj z nami społeczność IT i bądź na bieżąco!

Raz na dwa tygodnie wyślemy Ci newsletter informujący o interesujących programach, naszych wydarzeniach, projektach i rekomendacjach. Łap dostęp do wiedzy nim będzie dostępna dla całej reszty świata :)

Zapisz mnie do newslettera